Мате – це не просто чай. За час його споживання напій став символом південноамериканської культури та ідентичності, а також відомим елементом мистецтва та національного музичного фольклору. Сьогодні мате потрапив у світ гастрономічної моди та дизайну, тож використовується як компонент нових смаків для коктейлів, морозива, шоколаду та інших продуктів.
Смак і аромат мате “Menta” (м’ята)
В поєднанні з м'ятними нотками дещо гіркуватий смак мате набуває освіжаючого присмаку, – це зумовлює м’якість його тонізуючого ефекту. Шанувальники природних трав’яних ароматів зазвичай високо оцінюють мікс мате і м’яти, адже друга складова додає напою ментолового відтінку, що робить його особливим і незвичним.
Корисні властивості
Кофеїн, низка вітамінів: А, С, Е, Р, усі вітаміни групи В, та мікроелементи магній, кальцій, залізо, мідь, сірка, нікотинова і пантотенова кислота, – ці сполуки утворюють комбінації, що мають оздоровчу дію на організм. Серед корисних властивостей чаю мате “Menta” (м’ята) є, зокрема, такі: тонізує і бадьорить, у разі потреби зігріває, стимулює роботу мозку, покращує роботу серця та судин, прискорює метаболізм, перед їжею знижує апетит, зміцнює імунітет.
Зварювання: традиційний спосіб
Якщо обирати використання калабасу і бомбільї, потрібно взяти 2/3 частини чайної суміші, якою наповнити чашу, та воду температурою не вище 80°C.
Зварювання: європейський спосіб
Чайної суміші використовуємо 2,5 ст. ложки на 0,5 л води. Заливаємо заварку гарячою водою і залишаємо настоювати 4-5 хв. Чим гарячішою буде вода, тим більш відчутною буде гірчинка. Якщо ж використовувати воду температурою 60-80°С, смак буде більш м’яким.
З чим краще смакує
Мате зазвичай вживається "соло", але ви завжди можете експериментувати з різними комбінаціями, щоб знайти свою улюблену. Вибір трав та добавок до чаю – питання особистого смаку та вподобань.