Історія
Екстракт-смолу пуеру винайшли давно - приблизно в 7 столітті нашої ери. В принципі, вона набула поширення приблизно тоді, коли на чай звернув свою увагу Лу Юй (чайний поет і філософ, якого зараз вважають чайним богом). У той час чай, чаювання, виробництво чаю було долею багатих людей, оскільки він не культивувався, а вироблявся, в основному, з дикорослих рослин.
Спосіб виробництва
За своєю суттю існування чайної смоли суперечить китайській ж приказці про шкоду чаю, залишеного на наступний день (чай, заварений щойно - бальзам, а залишений на ніч - отрута). Але, очевидно, що використання особливої сировини і довга термічна обробка трансформують чай - в абсолютно новий продукт зі зміненим набором властивостей. Кращу смолу виробляють з листя старих дерев (кущів) у районі Ціхуанбанна, провінція Юньнань, КНР. Там же, власне кажучи, і зароджувалася культура чаю пуер. Зважаючи на дорогу сировину і трудомісткість процесу виробництва, Ча-Гао - ексклюзивна і досить дорога продукція. Для її виробництва беруть листя чаю сорту юньнаньський широколистий (з якого і виробляється будь-який пуер). З 100 кг сирого листя, шляхом поступової варіння у великому чані, отримують близько 1 кг смоли, тоді як з такої ж кількості листя можна зробити 25 кг звичайного пуеру. При цьому, в процесі варіння додають деяку кількість чистої сирої води для того щоб продовжити сам процес «згущування». У результаті одержують висококонцентровану рідину, яка при охолодженні кристалізується в тягучу смолу, яка у свою чергу через день два повністю твердне. Саме тому гарячу смолу розливають в ємності різної форми. Основні - брикет і тонка, до 0,5 см товщиною «ковбаска», яку ріжуть на невеликі гранули 0,3 г вагою.
Корисні властивості
Властивості смоли пуеру, так само як і пуеру взагалі - предмет досліджень багатьох зарубіжних наукових організацій. Але насамперед - китайських, які вивчають традиційну медицину установ. Найвідомішим серед них (у цій сфері) є Юньнаньське науково-дослідний інститут охорони здоров'я. Фахівці інституту зазначають в цьому продукті, насамперед, високу енергетичну концентрацію і великий потенціал використання його для профілактики безлічі хвороб.
На їх думку, смола пуеру сприяє:
- Зміцненню стінок судин (як загальна властивість чаю, але на більш високому рівні);
- Нормалізації тиску;
- Позбавленню від «жиру крові» - шкідливого холестерину;
- Очищенню печінки;
- Нормалізації роботи травної системи;
- Нейтралізації жирної їжі й алкоголю;
Всі ці властивості, поряд з високою тонізуючою дією і концентрованим набором мікроелементів застосовні в лікуванні або профілактиці близько 60 різних захворювань, лікування яких проходить під контролем адептів кітайский традиційних медичних знань.
Крім того, Ча-Гао широко відомий як сильний тонік, який впливає м'яко, але довго, при цьому зберігається ясність мислення і відсутня шкідливий різке розширення судин.
Аромат, смак, спосіб заварювання
Опис споживчих властивостей - завжди суб'єктивний, але ...
Аромат в сухому вигляді - класичний чорний китайський юньнаньский чай з додавання невеликої кількості молока. При заварюванні розкривається Пуерна сутність і з'являється димний, деревний аромат хорошого Шу пуеру.
На смак Ча-Гао практично не відрізнити від першокласного пуеру.
Спосіб заварювання - розчинити в окропі, теплій або, увага! ХОЛОДНІЙ воді. Один кристалик - на 250-300 води.
Приємного чаювання!