Дослідження проводили вчені з університету штату Західна Австралія (University of Western Australia). Вони прийшли до висновку, що завдяки багатому вмісту особливих антиоксидантів флавоноїдів, яких в чашці чаю міститься 150-200 мг, припиняється утворення холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин - небезпечний атеросклероз відступає, і тим самим знижується ризик виникнення інфарктів міокарда та ішемічних інсультів.
"Нами отримані переконливі дані щодо того, що чай, завдяки вмісту в ньому флавоноїдам, посилює виділення оксиду азоту і покращує функцію ендотелію (клітини внутрішньої поверхні) судин", - повідомляє професор Джонатан Ходжсон (Jonathan Hodgson), співавтор наукової роботи.
Ходжсон і його колеги, крім того, встановили, що корисними властивостями в однаковій мірі володіють і зелені сорти чаю, і чорні. Дослідники прирівнюють за вмістом антиоксидантів дві чашки чаю до двох яблукам.
У своєму дослідженні автори встановили, що ступінь ураження внутрішньої поверхні сонних артерій атеросклеротичними бляшками була значно нижчою учасників експерименту, які регулярно пили чай, в порівнянні з тими, хто пив чай від випадку до випадку.
Дослідники також з'ясували, що додавання молока до чаю ніяк не впливає на ефективність флавоноїдів, пише Здоров'я України.
Джерело: Версии.com