Да Хун Пао (Червоний Халат) - червоний в китайській і чорний в українській класифікації чай, який належить до групи сильно-ферментованих улунів. Це один з найзнаменитіших чаїв Піднебесної, який виготовляється з сировини одного з Сі Да Мінь Цун (чотирьох знаменитих кущів).
Походження
Свою назву цей чай отримав завдяки такій легенді: приблизно 1200-1300 років тому мати одного з імператорів династії Тан вилікували від важкої і тривалої хвороби чаєм, приготованим з листя кущів, які росли на кам'яній кручі в горах У І. На знак подяки імператор наказав загорнути ці кущі у великі червоні халати.
Інша легенда - його дарував безсмертний святій старій жінці, яка поділилася з ним останньою мискою рису. Він встромив свій посох в землю, і із неї виріс чайний кущ, що приносить дивовижний напій. Чайний лист за давнім звичаєм відіслали імператору в подарунок, і заварений чай врятував улюблену наложницю імператора від хвороби. Імператор за це повелів обдарувати чарівне дерево імператорським червоним нарядом - з плечей.
Унікальність
Шість найстаріших кущів Да Хун Пао, яким близько 350 років (а за іншими даними і більше), все ще дають врожай, і чай, зібраний з них, продається з аукціону за десятки тисяч доларів. Щорічно з них збирають лише 500 грам іменитого чаю, вартість якого сягає 685 000 доларів за кг. Складно навіть уявити, що такий звичайний (за мірками простої людини) продукт як чай може коштувати як дорога техніка, автомобіль, і тому подібні новаторські винаходи людини.
У 2005 році 20 гр. чаю (4 ложки) на аукціоні віддали за 208 000 юанів (приблизно 25 000 дол.), а тижнем раніше таку ж кількість - за 24 000 дол. У 2006 році весь збір чаю віддали на збереження до Національного музею чаю в Китаї, а на подальші збори було оголошено мораторій. З тих пір чай червоний халат Да Хун Пао не зможе ніхто спробувати.
Да Хун Пао нашого часу
Однак з 80-х років 20 століття, материнські кущики стали плодитися вегетативним способом. Придбаний з них чай так само називають чай червоний халат, але експерти знаходять, що він значно відрізняється від справжнього Дахунпао. Але все ж вибору немає - і на даному історичному етапі всім нам доводиться задовольнятися нехай і недосконалою, але в значній мірі менш дорогою копією цього знаменитого чаю.
Смакові особливості
На вигляд чайний лист нагадує темного невеликого дракона. За кольором лист цього чаю - синювато-бурий, а аромат високий, чистий і солодкий, дещо схожий на аромат старовинного вина, або екзотичних уварених фруктів, з пряними нотками. Його присмак яскравий і злегка гострий, але не володіє гіркотою і стрімко переходить у фруктовий солодкий післясмак, що доповнюється печеними нотками.
Хороший сучасний Да Хун Пао - це чай який не розкривається при першому-другому заварюванні. Його листя повністю розкручуються тільки з третього разу (при заварюванні до 0,5 хв.). Такий чай високо цінується гурманами.