Пара чашок кави в день може серйозно знизити ризик захворювання раком печінки, стверджує група японських дослідників. Такі висновки були зроблені ними на основі спостережень, які проводилися більше десяти років із залученням понад 60 тисяч осіб.
Ідентичні результати дали і експерименти на тваринах, йдеться в опублікованій доповіді фахівців на чолі з професором Ітіро Цудзі з розташованого в місті Сендай державного університету "Тохоку".
Його співробітники з 1984 по 1997 рік спостерігали за групою з 61 тисяч чоловік старше 40 років різних професій і звичок.
Досить швидко було встановлено, що рак печінки частіше виникав у тих, хто взагалі не п'є кави. Прийнявши ймовірність його виникнення у цієї групи за "одиницю", вчені вирахували, що небезпека раку печінки у тих, хто п'є більше двох чашок кави в день, складає 0,58. У категорії "менш чашки в день" ймовірність виявилася на рівні 0,78.
Японські фахівці поки не можуть точно назвати той компонент в кави, який пригнічує розвиток раку печінки. Проте досліди на тваринах показали, що таким ефектом може володіти хлорогенова кислота, наявна в кавових бобах.
За матеріалами: ИТАР-ТАСС