Пуер – особлива група китайського чаю, що з'явилася кілька тисячоліть тому. Пуер - це витриманий постферментований чай. Зібрана сировина проходить кілька етапів обробки. У стародавньому Китаї пуер був затребуваний серед простих людей, і серед правителів.
Своєю назвою чай завдячує однойменній провінції Пуер, що знаходиться в горах. Так як дорога від неї до місця збуту була довгою і важкою, виробники пресували продукт в цеглини, що спрощувало процес транспортування і дозволяло збільшити обсяги товару, що перевозиться. Саме ця місцевість із її особливостями і визначила незвичайний, особливий смак чаю.
Про появу пуера існує легенда. У ній йдеться про те, що колись чайний плантатор Пу був основним постачальником чаю імператору Цянь-Луна і завжди особисто займався доставкою продукту до палацу. Але одного дня захворів і доручив цю відповідальну справу своєму синові.
Хлопець був молодий, недосвідчений, а дорога довга. У дорозі чай промок під дощем і відволожився. Якби товар став непридатним, постачальника б стратили, але свого молодого господаря врятував слуга, який вирішив спробувати напій. Смак цього чаю так йому сподобався, що він умовив молодого пана піднести його імператору. Імператор був у захваті і навіть нагородив постачальника.
Склад
Сировиною для чаю пуер виступають зібрані з чайних кущів та дерев молоде листя та бруньки.
Колір, аромат, смак
Колір настою залежить від того, який саме пуер заварюється. Шу Пуер – настій цупкий, маслянистий, темно-коричневий. Шен Пуер – настій прозорий, бурштиновий. Білий пуер – настій блідо-жовтий, легкий, прозорий.
Аналогічна ситуація з ароматом та смаком, хоча є й загальні характеристики. У всіх пуерів явно простежуються в ароматі деревні та земляні нотки, домінують аромати чорносливу та сухофруктів. У смаку можна вловити медові, вершкові, фруктові та горіхові відтінки.
Корисні властивості
Крім підбадьорливого ефекту пуер має й інші цілющі властивості:
● виводить з організму токсини та шлаки;
● сприяє зниженню ваги;
● покращує роботу шлунково-кишкового тракту, можна вживати при виразковій хворобі шлунка;
● знижує рівень цукру;
● забезпечує сечогінний ефект;
● знижує артеріальний тиск;
● має омолоджуючий ефект.
Спосіб заварювання
Для заварювання цього чаю знадобиться вода, температура якої становить 90-95°С. 1 чайна ложка листа заливається 200 мл води. Перед заварюванням чайний лист рекомендується промити, щоб він зміг повністю розкритися та передати свій неповторний аромат та смак.
Кількість заварювань 5-6.
Порадуйте себе чашкою елітного китайського чаю – подаруйте собі гарний настрій та бадьорість на весь день!