Етнічний родич “Ройбуша” – чайний напій “Ханібуш” – має південноафриканське походження. Його збирають під час цвітіння рослини, адже квітки відіграють головну роль у цій чайній історії. Не дивлячись на те, що саме вони “відповідають” за медовий аромат, листя, гілочки та стебла теж використовують для створення чаю. Збір “урожаю” має особливість: дикорослий ханібуш треба шукати, тому на це потрібен час. Чи існують плантації з “домашніми” кущами ханібушу, невідомо.
Смак і аромат
Заварений етнічний чай має солодкуватий смак та екзотичний фруктовий аромат, що поєднується з медовими акцентами. Ніжний смак підкреслює м’яка та природна текстура напою. Насолоду від чаювання можно порівняти з ковтком свіжого повітря.
Переваги для здоров’я
Споживання чаю має освіжаючий ефект, а наявність у складі пінітола, що є аналогом цукру, нормалізує рівень глюкози в крові. Серед інших переваг чаю “Ханібуш” – вміст антиоксидантів. Якщо ваш раціон містить не дуже багато фруктів та овочів, вживання чаю у певній мірі компенсує цей брак.
Відсутність у складі кофеїну та наявність кальцію, заліза, натрію та інших корисних сполук сприяють підтриманню здоров’я у належному стані. Властивості, що мають профілактичний вплив, полягають у зниженні рівня холестерину, зменшенні ризику остеопорозу тощо. Лікувальні властивості ханібушу та ройбушу вивчають провідні міжнародні дослідницькі центри.
Заварювання та смакові експерименти
1.Для порції потрібні: 5-7 г заварки на об’єм 150 мл. Заливаємо гарячою водою температури близько 95ºС. Час заварювання: 5-7 хвилин. Особливі умови: заварювати один-два рази.
2. Можна спробувати інший спосіб заварювання: проварити “Ханібуш” протягом 5 хвилин.
Вживати напій можна в чистому вигляді, а також із додаванням молока, цукру або меду, гарячим або холодним. Також напій в охолодженому вигляді можна змішувати з фруктовим соком.