Пуер – постферментований чай, який є одним із найдорожчих із усіх відомих. Головна його фішка полягає у витримці – чим пресоване листя довше зберігається, тим краще його смакові властивості, вища якість і, відповідно, ціна. У Китаї існувала традиція. При народженні дитини батьки пресували чай і залишали доти, доки донька чи син не виростуть. Коли вже дорослі хлопець чи дівчина мали намір створювати сім'ю, пуер продавали за досить високою ціною. Дівчині гроші йшли на придане, хлопець міг покрити всі витрати на весілля.
Незважаючи на те, що цей чай існує не одну тисячу років, Шу Пуер з'явився лише у минулому столітті у сімдесятих роках. Він виготовляється за особливою технологією штучного швидкого старіння. Так як для його виробництва потрібно набагато менше часу, вартість таких чаїв нижча.
Склад
Чай виготовляють із бруньок та листя чайних дерев, зібраних у китайській провінції Юньнань.
Колір, аромат, смак
Колір настою темний, коричневий із червоним відтінком, міцний. Аромат характерний для Шу Пуерів - з дерев'яними нотками. Смак дещо незвичайний, чітко відчутні нотки шоколаду та горіхів. Післясмак довгий, солодкуватий.
Корисні властивості
Завдяки тому, що в чайному листі, зібраному з юньнанських плантацій, міститься величезна кількість вітамінів, мінералів і корисних речовин, правильно заварений чай впливає на організм:
- тонізує;
- покращує роботу мозку;
- підвищує працездатність;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- сприяє схуднення;
- виводить із організму токсини;
- покращує стан шкіри;
- знижує рівень холестерину.
Спосіб заварювання
Для заварювання цього чаю знадобиться вода, температура якої становить 90-95°С. 1 порція листа заливається 200 мл води. Перед заварюванням чайний лист рекомендується промити, щоб він зміг повністю розкритися та передати свій неповторний аромат та смак.
Кількість заварювань 5-6.
Порадуйте себе чашкою елітного китайського чаю – подаруйте собі гарний настрій та бадьорість на весь день!