Пуер у формі гнізда / піали - Туо-ча. Успадкував форму від вантажу для ваг в стародавньому Китаї. Варіанти ваги від 3г до 3 кг.
В давнину пуер ферментовані під час транспортування і передпродажного зберігання. Але в другій половині 20 століття, зі збільшенням попиту і скороченням часу доставки, він перестав встигати «дозрівати» до потрібного рівня. Тому, в 70-і роки 20 століття, була придумана технологія прискореного старіння (ферментації) пуеру.
Так з'явилося два основних види пуеру - виготовляється за традиційною технологією - «сирий пуер» - Шу Пу Ер, і, за прискореною технологією - «приготований пуер». Обидва пуеру володіють більш-менш однаковим набором корисних властивостей, і відрізняються нюансами смаку і аромату, і то лише на початковому, не далеко від завершення виробничого процесу, етапі ферментації. Сирої пуер цікавий тим, що ступінь його ферментації довгий час (2-3 роки) можна контролювати самостійно. З часом гіркоту і грубість свіжого листа замінюється вишуканістю і легкою гіркуватістю.
Пуер - пост-ферментований чай, який пройшов глибоку (традиційну або прискорену ферментацію), що припускає трансформацію його в продукт відмінний від звичайного чорного чаю по його хімічному складу і корисним властивостям. Це чорний чай з китайської видової чайної класифікації. В українській класифікації його відносять до групи чорних спеціальних чаїв.
заварювання:
Як і будь-який чай - пуер вимагає витримки стандартних дозувань, і дотримання декількох правил заварювання. В середньому закладають 6 г на 150 мл гарячої води.
Промивання проводиться дуже швидко, киплячою водою, таким чином, досягається видалення пилу і дезінфекція. За часом настоювання можливі варіанти, коли цей чай заварюється по 2-3 хвилини - 2-3 рази.