Сенча Фудзіяма – зелений чай, що вирощується на плантаціях поблизу священної японської гори Фудзі. Має приємний, добре збалансований смак з акцентом на легку терпкість.
Історія
Чайні традиції почали формуватися в Японії ще в IX столітті нашої ери. На зміну філософським сенсам, які довгий час були основою чаювання, приходили правила самураїв, і певний час чайна церемонія була дорогою розвагою виключно для самурайської верхівки.
Проте, з часом все змінилося: здоровий глузд взяв гору, майстри відновили культуру та поважне ставлення до споживання чаю, а заснування шкіл чайних церемоній зробило чаювання надбанням широких верств населення.
Смак і аромат
Завдяки технології розминання чайного листа терпкий зелений чай набуває пом’якшеного смаку, в якому природно зберігаються гострі вкраплення. Головні смакові риси стають помітними вже при першому заварюванні-знайомстві: вершкова історія з приємним ніжним присмаком огортає та триває достатньо довго. Друге заварювання передає енергійну терпкість, яка, не переходячи в гіркоту навіть натяком, залишає м’який та освіжаючий післясмак.
Оздоровчий вплив
Коли японських майстрів чайних справ запитують про користь чаю для здоров’я людини, вони кажуть наступне: “Що таке правильний чай? Це такий чай, після якого більше нічого не хочеться: ні їсти, ні пити, це чай, після якого на душі легко та світло”.
Заварювання
Прогріваємо посуд для заварювання: заливаємо 270-300 мл окропу в чайник, а решту гарячої води розподіляємо по чашках з тією ж метою прогрівання.
Насипаємо у заварник 2-3 чайні ложки чаю, можна з гіркою, після чого даємо собі час не поспішаючи насолодитися ароматом, адже гарний чай любить увагу і не любить поспіху.
Потім заливаємо гарячу воду температурою 70°С в заварник, чекаємо 1-1,5 хвилин, після чого розливаємо чай невеликими порціями в кожну чашку.
Другу заварку можна робити водою з температурою близько 80°С, третю – окропом, який допоможе екстрагувати з чаїнок терпкі на смак катехіни.