Білий Піон

Білий чай протягом багатьох століть користується славою та популярністю серед населення Китаю. В даний час його гідно оцінили практично у всіх куточках планети.
Згідно з однією з легенд, його історія сягає корінням у ті часи, коли при владі був імператор Яо. На той час жила в Китаї дуже благородна і добра бабуся на ім'я Лань ГУ (Тітонька Орхідея). Тоді в країні почалася епідемія кору і багато людей загинуло. Якось уночі старенькій наснився буддійський монах, який розповів про цілюще біле дерево. Від побаченого жінка прокинулася і вночі, йдучи за місячною доріжкою, пішла шукати таке дерево. Лань Гу справді побачила чайне дерево, бруньки якого під місяцем здавались сріблястими. Вона їх зібрала, заварила чай і напоїла їм усіх хворих, які одразу ж одужали. Напій назвали «еліксиром безсмертя», а жінку стали називати Тай Му, що означає Велика Мати. Навіть зараз місця, де росте білий чай, у Китаї називають Горами Великої Матері.
Білий Піон Імператорський роблять з бруньок і перших листочків чайного дерева, зібраних на горі Фудін навесні. Листочки мають невеликий розмір та м'яко-зелений колір. Це один із найбільш знаменитих елітних чаїв.
Сировина збирається в період із середини березня до середини квітня. Зривають два листочки, які ще повністю не розкрилися, та чайну бруньку. Підходять виключно цілі, рівні листочки без ушкоджень. Зібране листя залишають на 20-40 годин у купках під сонцем. Саме тоді відбувається легка ферментація. Потім у приміщенні проводиться фінальне сушіння.
Склад
До складу Білого Піона Імператорського входять молоді чайні пагони, бруньки та два перші листочки без скручування. Листя яскраво-зеленого кольору, бруньки ворсисті і витягнуті, деякі з них ворсинки мають і на тильній стороні.
Колір, аромат, смак
Це один із найстійкіших до заварювання чаїв, що змінює колір, залежно від часу заварювання. У сухому листі характерний м'який аромат квітів герані та свіжоскошеної трави.
Смак настою нектарний та квітково-трав'янистий одночасно, об'ємний. Відчувається насолода, кислинка, кропив'яні нотки. Він наповнений переливами та півтонами, тонкий та м'який. У міру проливів настій стає темнішим, аромат низьким, смак прозорим, скляним.
Корисні властивості
Як і будь-який білий чай, цей сорт має безліч цілющих властивостей:
● регулює психоемоційний стан;
● має тонізуючу і водночас розслаблюючу дію, що дає заспокійливий ефект;
● висока концентрація антиоксидантів сприяє лікуванню при онкологічному захворюванні;
● має антибактеріальну дію;
● виводить із організму холестерин.
Спосіб заварювання
У чайник необхідно класти 2 чайні ложки Білого Піона Імператорського. Щоб отримати більш насичений смак, рекомендується заварювати 10-15 хвилин, для слабкішого, витонченішого, легшого – 5-7 хвилин. Заварюється чай водою 60 °. М'яке заварювання дозволяє зберегти ефірні олії, відповідно, аромат буде стійким більш тривалий час.
Дозвольте собі насолодитися чудовим та корисним напоєм, отримайте задоволення, відчуйте неповторний смак елітного чайного напою!

Категорія: