Сьогодні, в 2012 році, після вступу в силу скандального Податкового Кодексу + пакета поправок до нього, а також, в умовах значних змін всього і вся, починаючому дуже важко розібратися з чого і як почати свою діяльність. Ми, звичайно ж, не збираємося відбирати хліб у юрисконсультів різного рівня, але загальну картину більш-менш докладно можемо дати.
- Насамперед, вибираємо організаційну форму роботи (ТОВ, АТ, ПП, СПД-ФО і т.п.). У нашому скромному бізнесі переважно - СПД-ФО - суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа. Тому саме на всіх юр. аспектах діяльності СПД-ФО ми і зупинимося докладніше.
- Визначаємося з кодом діяльності (КВЕД) і вибираємо групу СПД-ФО (за законом їх є чотири, але для нашого випадку підходить дві. 1 - якщо оборот до 150 000 грн. На рік і Ви не плануєте використовувати найнятих співробітників, 2 - оборот до 1 млн. грн. і кількість найнятих співробітників - до 9 чол. Що стосується 3-4 групи, то з вибором тієї чи і іншої - Вам потрібен професійний бухгалтер для роботи, і більше докладна консультація).
- Реєструємо себе як СПД-ФО в районній гос.адміністраціі і отримуємо свідоцтво про держ. реєстрацію, і відразу ж додатковий документ-довідку з реєстру «Витяг» (незабутьте попередньо дізнатися про порядок подання заяв і днях / часу прийому в тій же держ. адміністрації).
- Подаємо документи до податкової інспекції для отримання свідоцтва про роботу на єдиному податку (на єдиному податку працює близько 99% підприємця в нашому бізнесі). Більш докладно про перелік документів - краще дізнатися у податковій інспекції свого району. (Примітно, що перелік документів, а також форма їх подачі може трохи відрізнятися в кожній конкретній інспекції, навіть у межах одного міста). Обов'язково знайомимося зі своїм інспектором, і записуємо контактні дані. Рядовий податковий інспектор - Ваш основний, хоча і мимовільний, консультант в питаннях оподаткування, з яким Вам доведеться спілкуватися як мінімум рази 4 на рік.
- Маючи на руках обидва свідоцтва, вирішуємо для себе необхідність роботи з рахунком в банку. Якщо «так», то отримуємо відповідні документи та інструкції в банку, і відкриваємо рахунок (не забуваємо реєструвати його в податковій.
- Укладаємо договір оренди торгової площі / приміщення. Якщо у Вас є своє приміщення - робимо копію документів, і докладаємо її до пакету документів для ведення діяльності. Якщо приміщення належить не Вам, а комусь з родичів, потрібен документ на право розпорядження цим приміщенням (наприклад, довіреність). Крім того, слід звернути увагу на питання обліку електрики і комунальних послуг, а також на загальну санітарну обстановку місця оренди (туалет, вода, прибирання прилеглої території, урни для сміття тощо).
- Реєструємося в Пенсійному Фонді (куди, до речі, і будете платити вагому частину податків), і за необхідності (у разі найму персоналу) - в інших фондах різних страхувань на всі випадки життя. Докладніше - у інспектора податкової служби або у юрисконсульта ПФ.
- Отримуємо дозвільні документи в СЕС та МНС. Якщо у Вас на руках договір оренди, то пункт по МНС має бути вписана в нього, оскільки дуже часто, відповідальність і дозволу по «пожежній службі» несе власник приміщення, і, відповідно, додаткові дозволи не потрібні. Крім того, прислухаємося до порад власника приміщення, оскільки у нього вже були контакти з обома структурами, інакше здати своє приміщення у нього ніяк не вийде.
- Укладаємо договори поставки (в цьому випадку дотримуємося свій інтерес в питанні умов поставки та оплати, а також контролюємо комплектність документів, які додаються до кожного договору поставки).
- Робимо перші закупівлі товару: перевіряємо товар за якістю та кількістю, і після цього віддаємо одну підписану видаткову накладну постачальнику, другий примірник має бути підписаний представником постачальника і завірений печаткою або штампом (якщо такі у нього є).
- Якщо розрахунок відбувається готівкою - то постачальник зобов'язаний надати товарно-касовий чек про оплату. Якщо - з банківського рахунку, то у Вас повинна зберігатися виписка з рахунку, що надається банком.
- Крім того, постачальник зобов'язаний надати додаткові документи, що свідчать про якість і безпеку своєї продукції. Для імпортного чаю та кави - санітарно-гігієнічний висновок (висновок), сертифікат відповідності (не обов'язково), для виробленого в Україні + сертифікат якості. Для посуду - всі перераховані вище документи обов'язкові (крім сертифіката якості), для аксесуарів - часто тільки санітарно-гігієнічний висновок.
- Щоб уберегти себе від неприємностей з контрольними органами, насамперед, оформляємо книгу обліку перевірок. Ця, воістину «золота книга», а також уміння нею користуватися, дозволять Вам уберегти себе від додаткових витрат часу і коштів, так як 90% випадків «перевірки» проводять пройдисвіти або ж вони просто необгрунтовані. Пам'ятайте, що на Вас поширюється законодавство про мораторій на позапланові перевірки, яка хоч і змінюється, але в більшій частині з року в рік пролонгується (з метою захисту дрібного і середнього бізнесу, який і так перебуває на межі вимирання). Планові перевірки проводяться з попередженням за 10 днів. Більш докладно, почитати про перевірки можна в мережі, там же - маса різних рекомендацій.
- Найм персоналу - настільки багатогранне та складне питання, що краще відразу звернутися до професійного бухгалтеру за допомогою.
- Звітність - залежно від групи - може бути спрощеною (1) і більш складною (2). Що, як, і коли здавати - по телефону або в дні прийому - у свого інспектора в податковій і в ПФ (з найнятими співробітниками - у фондах різних страхувань).
Співпрацюючи з нами, Ви зможете отримувати відповіді по всіх аспектах своєї діяльності. Така консультація абсолютно безкоштовна, і надається нашими менеджерами всім нашим клієнтам. Крім того, ми постійно в курсі всіх законодавчих змін та нововведень, і, звичайно ж, інформуємо про них своїх партнерів.
ТМ Османтус - більше ніж чай!
У продовженні статей Ви зможете познайомитися з наступним матеріалом, який буде цікавий всім, хто мріє про свію чайну справу, а ще, безумовно, буде корисний і діючим клієнтам.
Інформація стане доступною в кілька етапів. Слідкуйте за активацією нижче пропонованих посилань, для переходу на сторінки зі статтями на задану тему:
- Трохи історії для розуміння перспектив.
- Початок: вибір місця, часу старту, постачальників, цінової стратегії і т.п.
- Приміщення / торгівельне обладнання / техніка / ваги і.т.п.
- Базовий асортимент чаю, кави посуду та аксесуарів.
- Персонал
- Постачальники
- Економіка чайного бізнесу
- Приховані витрати і ризики
- Часті питання і відповіді на них.
- Правила успіху.