Чорний цейлонський чай з бергамотом особливого сорту. “Улюблена візитівка”, “впізнаваний бренд”, “британська легенда”, – яких тільки компліментів не почуєш на адресу чаю Ерл Грей по-англійськи!
Походження
Вважається, що до появи саме такого спеціалітету призвела любов британців до чаю та чаювання. На сьогодні напій, зобов’язаний назвою Чарльзу Грею, дипломату і графу, – один з найвідоміших і найулюбленіших у світі. До речі, нащадки графа, відповідавшого у XIX столітті за поставки чаю до королівського столу, займаються чайним мистецтвом і зараз.
Смак і аромат
“Фірмова” риса чаю Ерл Грей по-англійськи – масло бергамоту, що додає напою терпкуватого смаку, – і його насправді важко сплутати з будь-яким іншим.
Корисний вплив
До складу чорного ароматизованого чаю входять вітамін С, флавоноїди, мікроелементи та мінеральні речовини, – все разом благотворно впливає на вуглеводний обмін, а також посилює захисні сили організму, що важливо для профілактики простудних захворювань.
Заварювання
Для заварювання у порцеляновому заварнику потрібні такі пропорції: 1 чайна ложка на склянку води. Температура води: 85°C. Перш, ніж залити гарячу воду в заварник, його варто обполоснути окропом. Заливаємо та залишаємо настоювати протягом декількох хвилин.
Інший спосіб заварювання чорного ароматизованого чаю: на порцію потрібні 1 чайна ложка чаю на 350 мл і ще одна додаткова – на чайник. Час заварювання: 2-3 хвилини при температурі 95°C.
Особливі умови: заварювати 2-3 рази.
Трохи історії
Про дбайливе ставлення англійців до чаю та традиції чаювання добре свідчить приказка “Ні за весь чай Китаю”, про що у нас сказали б: “Ні за які багатства світу”. З появи чаю Ерл Грей по-англійськи минуло півтора століття, а він не виходить із моди. Долучатися до культури чаювання, як і торкатися світової спадщини, – хвилює та захоплює.