Фальсифікація чаю, як і будь-якого продукту почалася з того історичного моменту, коли їх (сортів чаю одного виду) стало два. Розвиток чаю як продукту міжнародної торгівлі, розширення асортименту (зараз налічується більше 3000 сортів чаю), супроводжувалося більш-менш вдалим фальсифікаціями. Що таке якісний чай? Це продукт, органолептичні, смакові, ароматичні властивості, мікроелементний склад, кількість дубильних кислот, якого відповідають середнім показникам по кожній великій групі чаю (зелений, чорний, червоний, жовтий і білий) або ж прагнуть в цьому до кращих представників своєї групи, якість котрих оцінено часом і експертами. Існують класичні приклади фальсифікації чаю та способи їх виявлення.Змішування різних видів чаю - схожих на вигляд, але вони відрізняються за якістю і ціною кількох видів чаю. Таким способом створюється різниця ціни, що веде до додаткового заробітку. Але іноді, в процесі змішування, досягали зворотного ефекту - смак чаю зростав, так як чаї в суміші гармонійно доповнювали один одного. Проте змішування, як технологія фальсифікації, існує і понині, особливо у випадках слабкого контролю виробництва та упаковки. Такою «фальсифікацією» займаються ті-тестери - люди, які відповідають за смак прийнятого сировини, і створення спеціальних сумішей.
Класифікаційна фальсифікація. Відсутність єдиної системи класифікації чаю в світі, приводить до використання такого недоліку на різних рівнях фальсифікації продукту. Знайомі нам букви на пачках цейлонського чаю - ВОР, ОР, РЕКОЕ і т.д. - всього лише маркування типів продукту, причому якість чаю одного типу може істотно відрізнятися за дуже багатьох причин. Таку різницю, може визначити тільки експерт високого класу, і таких в нашій країні небагато.Безперечно - фантазія людська, як і дурість - безмежна. Способів фальсифікації чаю на будь-яких рівнях - дуже велика кількість.
На що слід звертати увагу при вборі чаю:
- Читаємо інформацію - назва, країна походження тип чаю або його буквена класифікація, а також уважно слухаємо, що розповідає продавець, аналізуємо обсяг інформації, її якість і відповідність нашої думки. Звичайно ж задаємо свої питання.
- Загальний тон кольору сухої заварки. Він не повинен бути сірим або вигорілим, а приємним і однорідним блідо-зеленим або коричневим (від світло-коричневого до майже чорного).
- Чай на дотик - сухий, практично завжди злегка млявий (через контакт з повітрям), і при стисненні не розсипається на порох.
- Аромат чаю - проявляється відразу при кімнатній температурі. Він повинен бути приємним, без сторонніх запахів і відповідати класичному аромату (для чорного чаю). У зеленому чаї (свіжому і якісному), присутній аромат морських водоростей - це природний запах білкової маси чаю, який багаторазово посилюється при контакті з водою.